onsdag 8 augusti 2012

Vad är kalorier och varför ska man räkna dem?

Vad är en Kalori?
Kalori är ett mått som används för att mäta hur mycket energi som finns i ett livsmedel.
Energi är i sin tur det som vår kropp använder som bränsle. 


Varför ska man räkna Kalorier?
Tyvärr har våra kroppar ingen konsekvent stoppfunktion som sätter upp en spärr för oss när kroppen inte behöver mer energi. Exempelvis en bil kan endast tankas tills dess att tanken är full, sen tar det stopp. Våra kroppar fungerar inte så utan vi kan ganska lätt stoppa i mer drivmedel än vad som faktiskt behövs.

Exempel:
Låt säga att vi har en kropp som behöver exakt 2000kcal för att hålla igång för en hel dag. Tillför vi då exakt 2000kcal till den kroppen så kommer all den energin också användas upp under dagen. Det betyder också att kroppen håller sig på den vikt som den ligger på. 
Tillför vi mindre, 1900kcal, så innebär det att kroppens energibehov inte blir uppfyllt genom maten den får. Men trots det så behöver den fortfarande sina 2000kcal och det den gör då är att den tar den energi som fattas ifrån sig själv. Mestadels från fett, men den kan även hämta lite från muskler. Den energi som tas ifrån kroppen själv förbrukas och på så vis har man tappat lite i vikt. 
Skulle vi tillföra denna kropp 2100kcal innebär det att den får mer energi än vad den behöver, alltså mer energi än vad den kommer att göra av med. Eftersom energi inte kan försvinna i tomma intet eller mirakulöst försvinna ur kroppen så lagras överflödig energi i kroppen i form av fett. Vilket innebär att vi går upp lite i vikt.

Man brukar säga att ungefär 7000kcal motsvarar ungefär 1kg fett. Dvs, äter man under en period 7000kcal mer än vad man behöver så kommer man lägga på sig ungefär 1kg, äter man under en period 7000kcal mindre än vad man behöver så kommer man tappa ungefär 1kg. 

Orkar man inte räkna dem själv så kan man ta hjälp av Shapeupclub.se


Hur räknar man ut sitt kaloribehov?
Hur mycket en vuxen kvinna behöver om dagen brukar ligga kring 2000kcal, men det varierar beroende på hur pass aktiv man är om dagarna, hur mycket man väger osv. Tränar man mycket behöver kroppen mer energi än om man inte tränar alls osv. Det finns många sidor där man kan räkna ut hur många kalorier ens kropp behöver.

Eller så kan du räkna ut det såhär:
Män: 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) – (6.775 x ålder)
Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) – (4.676 x ålder)

Efter att du har räknat ut det så multiplicerar du den summa som du fick enligt denna tabell


Min uträkning ser ut såhär:
655.1 + (9.563 x 55) + (1.850 x 167) – (4.676 x 25) = 1373kcal

1373kcal * 1,55 = 2128kcal


Resultatet blir förvånansvärt nog att jag behöver mer kalorier än vad jag tidigare räknat ut.. kanske har jag börjat träna mer än vad jag gjorde då?
Detta betyder ju faktiskt att jag skulle kunna höja mitt dags mål av kalorier lite!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar